EU vedtok 27. mars regulativet for infrastruktur for alternative drivstoff (AFIR). Dette spesifiserer kravene til infrastruktur for el, hydrogen og biogass/naturgass for veitransport, maritim transport, jernbane og luftfart. Regulativet er EØS-relevant, og må derfor også følges av Norge.
AFIR dikterer blant annet tetthet og kapasitet til lade- og fyllestasjoner langs EUs hovedveier. Det inneholder også krav til betalingsløsninger og informasjon til sluttbruker. Det har vært en lang prosess med mange forhandlinger før man ble enige om den endelige teksten i regulativet, og mange aktører har fulgt spent med på hva utfallet ville bli. EU-parlamentet foreslo strenge krav for lade- og fyllestasjoner, mens det endelige resultatet ble moderert noe i så måte. Nedenfor ser du en oversikt over de viktigste punktene som gjelder landtransport. Den endelige lovteksten vil bli tilgjengelig i løpet av juli eller august, og da blir det også mer klart om spesifikasjoner for ladestajoner mer mer.
Infrastruktur for lading
Det skal etableres ladestasjoner for lette kjøretøy med en effekt på minst 400 kW minst hver 60. km langs kjernenettverket i TEN-T innen 2026, og med en økning av effekt til 600 kW innen 2028.
For lastebiler og busser er kravet at det skal være ladestasjon hver 120 km. Disse skal installeres på halvparten av EUs hovedveier innen 2028 og med en effekt på 1400kW til 2800 kW effekt avhengig av veiens størrelse. Innen 2030 skal det være ladestasjoner med maksimalt 60 km avstand for tunge kjøretøy (over 3,5 tonn).
Det skal også være ladestasjoner for tunge kjøretøy i såkalte urban areas (storbyområder), og også to ladestasjoner for lastebiler på «trygge og sikre parkeringsplasser» fra og med 2028.
Infrastruktur for hydrogen
Det skal etableres hydrogenstasjoner med minimum 200 km avstand langs TEN-Ts kjernenettverk innen 2030. Stasjonene skal ha en kapasitet på minimum 1,5 tonn hydrogen per dag, og ha minst én 700 bar dispenser. Det skal være minst en hydrogenstasjon i såkalte Urban Nodes. Ifølge Hydrogen Europe vil dette innebære minimum 657 hydrogenstasjoner i Europa i 2030.
Infrastruktur for biogass
Biogass er ikke nevnt spesifikt i AFIR. Det eneste kravet som stilles er at medlemslandene skal sikre at det er et «passende antall stasjoner for flytende naturgass (eller biogass) langs TEN-T kjernenettverket innen 1. januar 2025».
Hva er TEN-T-nettverket?
TEN-T (Trans-European Transport Network) er nettverk av veier, jernbane, luft- og vanntransport, planlagt av EU over hele det europeiske kontinentet. Formålet er å sørge for fri bevegelighet av varer, personer og tjenester. Begreper knyttet til TEN-T:
- TEN-T kjernenettverk (Core) er hovedveiene. I Norge er det kun strekningene Svinesund – Oslo og Riksgrensen – Narvik som inngår i kjernenettverket.
- TEN-T utvidet nettverk (Comprehensive). Øvrige hovedveier.
- Urban Nodes (storbyområder). I Norge er det kun Oslo som er definert som storbyområde. Det er planlagt å utvide antall urban nodes i forbindelse med den pågående revisjonen av TEN-T.