Velg en side

Østlandssamarbeidet og NIBIO inngår samarbeidsavtale om kartlegging av karbonrike areal

av Eira Kamhaug, Kristian Singh-Nergård |
Publisert 6. februar, 2024
Foto av myrlandskap.

Vindflomyrene naturreservat i Østre Toten og Hurdal kommuner. Foto: Statsforvalteren i Innlandet ved Kjølv Ø. Falklev.

Østlandssamarbeidet og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har inngått en avtale om kartlegging av karbonrike arealer på Østlandet. Avtalen har tre års varighet og inngår i Østlandssamarbeidets prosjekt som er delfinansiert av Klimasats-ordningen til Miljødirektoratet.

Karbonrike areal er viktige for klimaet, fordi de binder CO2 og bygger opp karbonlagre i jord og vegetasjon. Nedbygging fører til økte klimagassutslipp og redusert karbonopptak. Slike arealer er også viktige for mange arter. I prosjektet, som Østlandssamarbeidet koordinerer på vegne av fylkeskommunene i landsdelen, skal NIBIO utvikle et kunnskapsgrunnlag om karbonrike areal for alle kommuner på Østlandet. Kunnskapsgrunnlaget skal være kartbasert og belyse følgende temaer:

  • Hvor store karbonrike arealer det er i hver kommune
  • De karbonrike arealenes antatte evne til å ta opp klimagasser og binde karbon
  • De karbonrike arealenes antatte karbonlager
  • Hvor store karbonrike areal som er bygget ned de siste årene i hver kommune
  • Hvor store karbonrike areal som er planlagt nedbygd

Innholdet i kunnskapsgrunnlaget skal gjøres tilgjengelig for saksbehandlere, politikere og allmennheten.

– Denne avtalen er viktig for å styrke arealforvaltningen på Østlandet, sier Jon Petter Arntzen, sekretariatsleder for Østlandssamarbeidet. – Økt kunnskap om karbonrike areal vil bidra til å ta bedre vare på dem, og avtalen vil styrke kunnskapsgrunnlaget i de kommunale og regionale planprosessene. Det vil føre til reduserte klimagassutslipp og økt karbonopptak i vår landsdel. Samtidig vil presset på viktige naturområder reduseres. Samarbeidet med NIBIO vil også være nyttig for fylkeskommunene i rollen som samfunnsutvikler, koordinator og motivator i arbeidet for bærekraftig arealforvaltning.

– Vi er glade for å kunne bidra i dette viktige arbeidet, sier Hildegunn Norheim, divisjonsdirektør i NIBIO. – Vi har lang erfaring med arealkartlegging, og vi ser frem til samarbeidet for å bygge opp et kunnskapsgrunnlag som er både nyttig og viktig for kommunal arealforvaltning og for lokalt næringsliv. Kunnskap som vil gi kommunene et bedre grunnlag for å ta beslutninger om arealbruk som ivaretar lokalsamfunnet, klima og naturmiljø.

I første fase av prosjektet vil NIBIO utvikle arealstatistikk og kart over karbonrike arealer for Oslo og alle kommuner i Vestfold, Telemark, Innlandet, Buskerud, Akershus og Østfold. Det vil, i tillegg til Oslo, bli valgt ut 6-7 pilotkommuner som skal vurdere tilgjengelighet og bruksverdi, og gi NIBIO tilbakemelding om sine erfaringer med kunnskapsgrunnlaget; om hvordan den nye informasjonen best kan brukes i planarbeid og saksbehandling, og om mulige barrierer for å ta i bruk informasjonen. Prosjektet vil bli avsluttet i 2026.

Innlandet fylkeskommune ble tildelt 1 500 000 kroner i klimasatsmidler/prosjekttilskudd fra Miljødirektoratet i juni 2023, etter å ha sendt inn en felles søknad på vegne av alle fylkeskommunene på Østlandet. Prosjektledelsen ivaretas av Østlandssamarbeidets sekretariat.

Artikkelen er skrevet av

  • Eira Kamhaug

    Eira var kommunikasjonsrådgiver i Østlandssamarbeidets sekretariat.

  • Kristian Singh-Nergård

    Kristian er seniorrådgiver for kommunikasjon i Østlandssamarbeidets sekretariat.

Relaterte innlegg