Næringslivet kan spille en nøkkelrolle i å løse krisen i Oslofjorden. Det er nødvendig med innovasjon, teknologi og nye løsninger for å redusere de negative effektene, samtidig kan ny næringsaktivitet ha en positiv effekt på tilstanden i fjorden og vassdragene. Derfor ønsker offentlige myndigheter i landsdelen å styrke samarbeidet med næringslivet for å redde Oslofjorden.
Dette var bakteppet da Østlandssamarbeidet (ØS), Osloregionen IPR (OR) og Ocean Industry Forum Oslofjord (OIFO) inviterte til arbeidsverksted hos Norges Rederiforbund fredag 8. mars.
Nærmere 50 deltakere fra relevante aktører på tvers av offentlige myndigheter, næringslivsaktører og kunnskapsmiljøer møttes for å utveksle ideer og muligheter.
Helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden beskriver utfordringsbildet og ulike tiltak som skal bidra til god økologisk tilstand i fjorden og vassdragene i nedbørsfeltet. Samtidig er fylkeskommunene i ØS og kommunene i OR opptatt av at gjennomføringen av tiltaksplanen bør suppleres med å se på næringslivet som en del av løsningen på krisen i fjorden. Det er ønskelig med mer samarbeid mellom offentlig sektor, næringsliv og kunnskapsmiljøer for å satse på innovasjon og nye løsninger for å gjennomføre tiltak på en best mulig og kostnadseffektiv måte, og for å satse på næringsutvikling og nye næringer som kan ha en positiv effekt på fjorden. I den politiske plattformen til fylkesrådet i Akershus står det at de ønsker et «forpliktende samarbeid mellom alle forvaltningsnivåer, næringslivet og Oslofjordrådet kan skape gode, varige løsninger».
Spennende innledninger og gode diskusjoner
Etter at arrangørene ønsket velkommen og presenterte bakgrunnen og formålet for dagen fortalte Magnus Strandmyr Eide fra DNV GL om Grønt Skipsfartsprogram som et eksempel på offentlig-privat samarbeid for bærekraftig omstilling. Gørill Horrigmoe fra Leverandørutviklingsprogrammet løftet fram innovative offentlige anskaffelser som en metode for offentlig-privat samarbeid, med eksempler fra pågående prosesser om fremtidens renseanlegg og slam-behandling.
Deretter innledet Jan Vermaat fra NMBU, Hans Kristian Strand fra Havforskningsinstituttet og Alex Alcocer fra Havlaboratoriet til OsloMet om hvordan forskningsmiljøene på ulike måter jobber med innovative løsninger på økosystemutfordringer og hva de tenker om samarbeid med andre aktører. Den faglige åpningen ble avsluttet med en presentasjon av Niklas Pedersen fra Construction City og Eirik Lønmo-Egeland fra Vannklyngen, som fortalte om deres nye klynge-til-klynge samarbeid for å finne nye løsninger på overvannsutfordringer i krysningsfeltet mellom vann- og byggenæringene.
Etter lunsj gikk deltakerne inn i bredt sammensatte grupper for å diskutere veien videre: hvor er det størst behov og muligheter, eller et uutnyttet potensial, for at næringslivet kan bidra til å løse krisen i Oslofjorden? Og hvordan kan offentlige myndigheter akselerere næringslivets bidrag? Hva bør og kan vi gjøre mer av?
Anders Wengen fra Tinkr ledet gruppene gjennom god summing rundt bordene og engasjerte plenumsdiskusjoner. Nå skal arrangørene sammenfatte innspillene og vurdere hvordan de kan følges opp, både i egne organisasjoner og gjennom nye samarbeidsinitiativ.