Det er etablert en politisk ad hoc-gruppe for høyere yrkesfaglig utdanning i Østlandssamarbeidet. Gruppen skal følge arbeidet med den kommende stortingsmeldingen, og diskutere videre oppfølging av fylkeskommunenes felles strategi for samarbeidet om sektoren i landsdelen.
Den politiske ad hoc-gruppe ble konstituert i et møte 7. juni. Lederen av gruppen ble Joakim Ekseth, hovedutvalgsleder for utdanning i Innlandet fylkeskommune.
Ny stortingsmelding for sektoren
Regjeringen har tidligere annonsert at det skal komme en ny stortingsmelding om høyere yrkesfaglig utdanning våren 2025. Meldingen vil blant annet bygge på en evaluering av forrige fagskolemelding fra Deloitte, som Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) har vurdert og kommet med anbefalinger om videre arbeidet i et eget notat.
Både evalueringen og notatet fra HK-dir peker på utviklingsområder som berører fylkeskommunenes rolle i sektoren. Deloitte anbefaler blant annet at:
- Fylkeskommunenes ansvar for sektoren – som eier, forvalter og som ansvarlig for regional kompetansepolitikk – bør avklares og tydeliggjøres.
- Kunnskapsgrunnlaget i sektoren bør styrkes videre.
- Det er behov for økt forutsigbarhet i sektoren, inkludert en reduksjon i omfanget av kortsiktig prosjektfinansiering.
Medlemmene i den politiske gruppen ønsker å følge opp den kommende meldingen i fellesskap. Fylkeskommunene er opptatt av å se på både rammevilkårene for sektoren generelt, og hvordan vekst og systematisk kvalitetsarbeid kan kombineres.
Høyere yrkesfaglig utdanning i Østlandssamarbeidet
Fylkeskommunene i Østlandssamarbeidet har hatt et langvarig samarbeid om høyere yrkesfaglig utdanning, med en egen administrativ faggruppe som har vært tilknyttet ulike fagpolitiske utvalg.
I 2022 vedtok fagpolitisk utvalg for næring og kompetanse en ny felles strategi for samarbeidet om høyere yrkesfaglig utdanning i landsdelen. Et hovedmål for strategien er at samarbeid skal bidra til å sikre tilbudet av arbeidslivsrelevant utdanning, fordi fylkeskommunene mener det er nødvendig og kan være mer effektivt å kunne se kompetansebehov og tilbud i sammenheng på tvers av fylkesgrensene.
Den politiske gruppen støttet opp under vurderingene som lå til grunn for den felles strategien, og vil diskutere videre hvordan samarbeid mellom fylkeskommunene på Østlandet kan bidra til mer effektiv ressursbruk i forvaltningen av sektoren.