Velg en side

Ungdomsrådene samarbeider for å styrke ungdomsmedvirkningen i landsdelen

av Kristian Singh-Nergård, Morten Stemre |
Publisert 3. september, 2024
Tre ungdommer sitter rundt et bord og prater.

Ungdomsrepresentanter i ivrig diskusjon. Foto: Morten Stemre.

28. til 30. august ble første samling i Østlandssamarbeidets ungdomsnettverk ØstsamUng i denne valgperioden avholdt. Medlemmer fra ungdomsrådene i alle fylkeskommunene i landsdelen var samlet for å lære mer om hvordan de kan styrke ungdomsmedvirkningen i sitt eget fylke.

ØstsamUng har vært et nettverk for fylkeskommunenes ungdomsråd siden 2010. Nettverket gir ungdomsrådene en unik mulighet til å dele erfaringer og diskutere felles utfordringer og løsninger sammen. Et arbeidsutvalg med medlemmer fra alle ungdomsrådene velger temaer for samlingene og bidrar til å utvikle programmene.

Verdifull innsikt

Samlingen ble gjennomført på Scandic Park i Sandefjord. Hovedformålet med programmet på torsdagen var å gi ungdommene kunnskap om hvordan de kan få mest mulig ut av arbeidet i eget ungdomsråd og påvirke de politiske prosessene i eget fylke.

Programmet bestod av en blanding av panelsamtaler, foredrag og gruppearbeid. Rina K. Yamamoto fra Buskerud fylkeskommune tok deltakerne gjennom en innledende bolk, hvor hun tegnet det store bildet om hvorfor ungdomsmedvirkning er viktig og medvirkningens rolle i et velfungerende demokrati. Deretter gikk Sebastian Hytten fra UngOrg mer praktisk til verks med kursing i hvordan ungdommene kan jobbe smart for å forsøke å få gjennomslag for sine politiske hjertesaker.

Bilde av en ungdom som spiser pølse i vaffel, smiler til kamera og gir en tommel opp.

Ungdomsmedvirkning i praksis: etter fire år i arbeidsutvalget fikk Trym endelig gjennomslag for pølse i vaffel på ØstsamUng-samling. Foto: Morten Stemre.

Dagen ble avrundet med en sesjon ved Antonio Gade Wilhelmsen Serri og Jarle Backer, tidligere ledere av henholdsvis Viken og Vestfold og Telemark ungdomsråd. De delte av sine erfaringer, både om hvordan ungdomsrådene kan jobbe for gjennomslag og hvordan man kan jobbe for å få et ungdomsråd til å fungere godt internt, i samarbeid med koordinator.

Europeisk ungdomssamarbeid og kulturforståelse

En av rollene til ØstsamUng er å koordinere ungdomsrådenes deltakelse i flere europeiske ungdomsnettverk. Fredagen var derfor viet til læring og erfaringsdeling om europeisk ungdomssamarbeid og kulturforståelse.

EØS-utredningen har pekt på at manglende kunnskap om EU og EØS er en utfordring i Norge. Derfor begynte dagen med Europatimen, et dialogbasert undervisningstilbud om EU og EØS som NHO tilbyr.

Mange av ungdommene har allerede betydelig europeisk erfaring. Lina Elmawardy fra Vestfold og Daniel Asalf fra Akershus delte tips og triks om alt fra forberedelser før internasjonal deltakelse og hvordan europeiske erfaringer kan brukes i egen organisasjon, til betydningen av å forstå og verdsette forskjellene mellom ulike land og regioner.

Kulturforståelse var også i sentrum for bolken ledet av Ingunn Solberg fra Sande videregående skole. Hun ledet ungdommene gjennom et samtalebasert program om hva vi legger i kulturbegrepet, hvordan manglende kulturforståelse kan gjøre samarbeid vanskelig, bevissthet om norsk kultur i møte med internasjonale partnere og viktigheten av åpenhet.

Programmet ble avsluttet med en runde om hvordan ungdomsrådene kan få finansiert europeiske samarbeidsprosjekter gjennom både Erasmus+ Ungdom og Norden 0-30.

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg