Velg en side

Vil kommunisere bedre om behovet for avløpsinvesteringer

av Eira Kamhaug |
Publisert 18. september, 2024
Politikere i panelsamtale om avløpsinvesteringer

Fra venstre: Harald Johansen, varaordfører, Nes kommune (H), Karoline Fjeldstad, ordfører, Rakkestad kommune, (SP), Rune Hellberg, avdelingsleder avløp drift, Ullensaker kommune. Foto: Eira Kamhaug © Østlandssamarbeidet.

Torsdag 12. september deltok nærmere 30 engasjerte deltakere på et arbeidsverksted på Sentralen i Oslo for å se nærmere på hvorfor, hvem, og hvordan vi gjennom kommunikasjon kan bidra til å skape økt forståelse hos ulike målgrupper når kommunene må investere i nødvendige, men kostbare renseanlegg for å bedre tilstanden i vassdrag og Oslofjorden.

Blant de inviterte og fremmøtte var lokalpolitikere, vannområdeledere, rådgivere- og kommunikasjonsfolk innenfor vann- og avløp samt representanter fra Osloregionen, Østlandssamarbeidet og Oslofjordens friluftsråd. Arbeidsverkstedet ble planlagt og gjennomført som et samarbeid mellom vannområdene Morsa, Øyeren, Glomma sør og Haldenvassdraget (Vannteam Øst), Østfold fylkeskommune og Østlandssamarbeidet.

Nytt kommunikasjonsprosjekt

Økte kommunale avgifter fører ofte til overskrifter i media med en negativ vinkling om at det blir dyrere for innbyggerne. Derimot er det lite søkelys på de faktiske positive sidene ved å investere i VA- infrastruktur og hva det har å si for natur- og vassdragskvalitet, mennesker og omgivelsene. Mange aktører samt komplekse tekniske spørsmål og budskap er også årsaker til at det er utfordrende å både kommunisere og nå frem med klart og engasjerende budskap til ulike målgrupper. Dette er årsaken til at Vannteam Øst og Østfold fylkeskommune i våres startet opp med et nytt kommunikasjonsprosjekt for avløpsinvesteringer.

Kartlegging av sentrale målgrupper og budskap

Innledningsvis på arbeidsverkstedet ble det holdt korte innlegg om både nasjonale forventninger til kommunene og hvordan kommunikasjon kan være en driver for bedre avløpsinvesteringer. Det ble også gjennomført en kort panelsamtale med to lokalpolitikere samt representant for faget VA (Vann- og avløp) og kommunikasjon, som oppspill til gruppediskusjoner.

Gjennom gruppearbeid og gode runder i plenum ble det listet opp ulike sentrale målgrupper med tilhørende kjennetegn, etterfulgt av et dypdykk i fem utvalgte grupper for å se på hvilken ønsket effekt man ser for seg hos de ulike gruppene, samt hvilke argumenter og budskap som kan benyttes for å nå disse.

Veien videre

Nå skal Vannteam Øst i samarbeid med Østfold fylkeskommunene ta innspillene og innsikten fra arbeidsverkstedet med i den videre jobben med utvikling av kommunikasjonsstrategi og tilhørende aktiviteter. Hva sluttproduktet blir er enda ikke klart, men det er en tydelig målsetting at arbeidet skal resultere i noe konkret og lett anvendelig. Ferdig produkt vil bli tilgjengelig for fri bruk av alle vannområder og kommuner som skulle ønske det.

Østlandssamarbeidet har gjennom sitt forprosjekt Samskapende kommunikasjon for Oslofjorden, bidratt med ressurser i både planleggingen og gjennomføringen av arbeidsverkstedet 12. september, og har også bidratt med noe økonomisk støtte til prosjektet i det videre arbeidet.

Har du spørsmål om Vannteam Øst sitt kommunikasjonsprosjekt om avløpsinvesteringer, ta kontakt med:

Maria Bislingen, vannområdeleder Glomma Sør
E-post: maria.bislingen@rakkestad.kommune.no
Mob: 916 28 715

Bilder fra møtet til fri bruk mot kreditering finner du her.

Arbeidsverksted kommunikasjonsløft avløpsinvesteringer, september 2024

Artikkelen er skrevet av

  • Eira Kamhaug

    Eira er kommunikasjonsrådgiver i Østlandssamarbeidets sekretariat.

Relaterte innlegg