Velg en side

ØstsamUng-delegatene satte preg på BSSSCs årskonferanse

av Ann Irene Sæternes, Kristian Singh-Nergård |
Publisert 11. oktober, 2024
En gruppe mennesker som sitter i stoler.

Abdisa Waldemariam, fra Innlandet, i paneldialog. Foto: Morten Stemre.

ØstsamUng-delegater markerte seg sterkt på BSSSCs årskonferanse i Kiel 19. og 20. september, hvor de unge stemmene fikk en sentral plass i diskusjonene om Østersjøregionens fremtid. Konferansen, med fokus på motstandsdyktige og trygge samfunn, samlet eksperter, politikere og unge engasjerte fra hele regionen.

Minister President Daniel Günther åpnet konferansen, som hadde spesielt fokus på å bygge motstandsdyktige og trygge samfunn i Østersjøregionen, herunder samarbeid, demokrati, kultur, åpenhet, tillit og samfunnssikkerhet. Rundt 200 deltakere fra de ni landene rundt Østersjøen, samt fra Ukraina fikk med seg interessante plenuminnlegg og debatter, og kunne velge blant ni ulike tematisk aktuelle verksteder.

Demokrati og desinformasjon

I en verden preget av økende polarisering og desinformasjon, understreket talere som statssekretær i det tyske utenriksdepartementet, Anna Lührmann, og tidligere president i Latvia, Egils Levits, viktigheten av å styrke demokratiet og kritisk tenkning. De unge deltakerne fra ØstsamUng tok denne utfordringen på alvor.

Abdisa Waldemariam fra Innlandet, Lina Elmawardy fra Vestfold og Lukas Hals fra Østfold deltok i to paneler med ungdomsrepresentanter. De norske delegatene fremhevet betydningen av å inkludere ungdomsstemmer i beslutningsprosesser og å bekjempe falske nyheter.

Ungdommene var opptatt av at innbyggerne både må læres opp til å gjenkjenne falske nyheter og desinformasjon, og at det må utvikles teknologiske løsninger som bidrar til å redusere spredningen.

Abdisa Waldemariam satte stor pris på å kunne delta. – Konferansen viser både at vi har mye til felles, men også at vi kan lære av hverandres ulikheter for å løse felles utfordringer på en bedre måte.

En gruppe mennesker som sitter i stoler.

Lukas Hals, fra Østfold, og Lina Elmawardy, fra Vestfold, på scenen. Foto: Morten Stemre.

På verkstedet om EUs regionalpolitikk etter 2027 understreket deltakerne fra ØstsamUng viktigheten av å bygge regionale utviklingen nedenfra og opp. – Det er avgjørende å lytte til ungdommens behov og ønsker, sa Lina Elmawardy. – Vi er tross alt de som skal leve med konsekvensene av dagens beslutninger.

En generasjon med klare meninger

ØstsamUngs deltakelse på BSSSCs årskonferanse viser at unge mennesker i Østersjøregionen er engasjerte og har klare ideer om hvordan de vil forme fremtiden. Ved å gi ungdom en aktiv rolle i diskusjoner om politikk, samfunn og miljø, kan vi sikre en mer bærekraftig og demokratisk fremtid for hele regionen.

Du kan se flere bilder fra årskonferansen her (ekstern lenke).

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg