Velg en side

Representantskapet i Østlandssamarbeidet vedtok ny strategi for styrket regionalt samarbeid

av Kristian Singh-Nergård |
Publisert 5. november, 2024
En mann som sitter ved et bord og smiler. Han har et nettbrett foran seg.

Sven Tore Løkslid (Ap), fylkesordfører i Telemark fylkeskommune og leder av Østlandssamarbeidets representantskap, er fornøyd med vedtaket av ny strategi. Foto: Kristian Singh-Nergård.

Østlandssamarbeidet har vedtatt en ny strategi som skal legge grunnlaget for en bærekraftig og konkurransedyktig region. Strategien, som ble vedtatt på representantskapets møte 1. november, fokuserer på to politikkområder; samferdsel og energi, klima og miljø.

Representantskapet er Østlandssamarbeidets øverste politiske organ. Hver fylkeskommune har to medlemmer i representantskapet; fylkesordfører/fylkesrådsleder og ett medlem fra den politiske opposisjonen. Hovedsaken på dagsordenen var vedtaket av en ny strategi for perioden 2025-2028. Den nye strategien skal bidra til å styrke samarbeidet mellom fylkeskommunene på de to prioriterte politikkområdene, samtidig som man gjennom Østlandssamarbeidet kan få økt interessepolitisk gjennomslagskraft i saker der fylkeskommunene har felles interesser.

Fokus på samferdsel og energi som drivere for bærekraftig utvikling

I strategien for 2025-2028 fremheves samferdsel og energi, klima og miljø som de to sentrale satsingsområdene. Når det gjelder samferdsel, understreker strategien behovet for betydelige investeringer til drift og infrastruktur, for å møte landsdelens behov og for å sikre en grønn omstilling i årene som kommer. Fylkeskommunene skal stå samlet for å fremme prioritering av viktige felles samferdselsprosjekter, sikre tilstrekkelig finansiering av fylkesveier, og utvikle mobilitetsløsninger tilpasset både byer og distrikter.

En økt forsvarssatsing i landsdelen vil ha direkte konsekvenser for fylkeskommunenes ansvar for infrastruktur og transport. For å møte de økte kravene som følger av en slik satsing, vil fylkeskommunene måtte investere i oppgraderinger og utvidelser av transportnettet. Dette vil sikre at både sivile og militære behov kan ivaretas på en effektiv måte.

Grønn omstilling og samarbeid på energiområdet

For energiområdet på Østlandet peker strategien på det økende kraftunderskuddet og understreker behovet for felles innsats for å sikre tilstrekkelig kapasitet og infrastruktur for fornybar energi. Strategien vektlegger fylkeskommunenes rolle som støttespiller for kommunene i arealpolitikken og som medansvarlige for grønn omstilling. Samarbeid med energiselskaper og påvirkning av nasjonale støtteordninger som Enova vil være prioriterte verktøy i arbeidet.

Strategien legger også vekt på viktigheten av ungdomsmedvirkning. Nettverket ØstsamUng vil bli styrket for å gi unge økt innflytelse på beslutningsprosesser i saker som angår dem.

Støtte til plassering av NATO-luftoperasjonssenter på Rygge

En annen sak på møtet ble reist av Østfolds fylkesordfører, som tok til orde for en felles uttalelse som gjelder lokalisering av Nordisk NATO luftoperativt senter i Norge til Rygge. Uttalelsen tar til orde for at det nordiske NATO-luftoperasjonssenteret bør plasseres på Rygge. Representantskapet stilte seg bak dette forslaget.

Den nye strategien for Østlandssamarbeidet markerer et viktig skritt mot en mer bærekraftig og konkurransedyktig landsdel. Ved å samle krefter og arbeide målrettet mot felles mål, kan fylkeskommunene på Østlandet bidra til å løse noen av de største utfordringene samfunnet vårt står overfor. Samtidig understreker diskusjonen om NATO-senteret viktigheten av å se regional utvikling i sammenheng med nasjonale og internasjonale sikkerhetspolitiske spørsmål.

Strategi 2025-2028 kan leses i sin helhet her.

Bilder fra møtet til fri bruk mot kreditering finner du her.

Møte i Østlandssamarbeidets representantskap, november 2024

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg