Velg en side

Ungdom krever en sterkere stemme i fylkespolitikken

av Kristian Singh-Nergård, Morten Stemre |
Publisert 6. november, 2024
En gruppe mennesker som sitter rundt langbord

Engasjerte ungdommer og heltidspolitikere under dialogmøte mellom ØstsamUng og Østlandssamarbeidets representantskap. Foto: Kristian Singh-Nergård.

På et dialogmøte med Østlandssamarbeidets representantskap stilte medlemmer fra fylkeskommunenes ungdomsråd klare krav. De etterlyste bedre rammevilkår for å kunne påvirke beslutningene som tas. ØstsamUng understreket viktigheten av tilstrekkelige støtte, tidlig involvering og bedre møte- og talerett i politiske organer.

ØstsamUng er Østlandssamarbeidets nettverk for fylkeskommunenes ungdomsråd. Der deler de erfaringer og diskuterer felles utfordringer. En av de årlige samlingene avsluttes med et dialogmøte med fylkespolitikerne. Her presenterer ungdommene sine ønsker og krav, før de diskuterer dem med de folkevalgte.

Ungdomsrådenes krav

Siden dette var det første dialogmøtet i denne valgperioden, valgte ØstsamUng å løfte fram hvordan fylkeskommunene kan legge til rette for god og reell ungdomsmedvirkning. Ungdomsrådene understreket at de er direkte berørt av mange av fylkeskommunens oppgaver, og at deres stemme må bli hørt for å sikre at beslutningene er tilpasset deres behov.

For å kunne jobbe effektivt trenger ungdomsrådene dyktige koordinatorer med tilstrekkelig stillingsprosent til å gjennomføre oppgavene. Dette gjør at de kan fungere som en bro mellom ungdomsrådene og resten av fylkesadministrasjonen. I tillegg er stabile budsjetter helt avgjørende for at ungdomsrådene selv kan planlegge og gjennomføre viktige aktiviteter.

Det er også viktig at ungdommene blir involvert tidlig i prosessene. De må få tilgang til relevant informasjon og bli invitert til å delta i relevante møter. Hvis ungdommene må lete etter saker å engasjere seg i, blir det vanskeligere å oppnå reell påvirkning.

Et annet sentralt tema var ungdomsrepresentantenes mulighet til å delta aktivt i fylkestingets debatter. Ungdommene mente de burde kunne kommentere uttalelser og ikke bare presentere sine synspunkter innledningsvis.

Politikerne lytter, men utfordrer

Politikerne i representantskapet viste stor interesse for ungdomsrådenes budskap. De var enige i at ungdommenes stemme er viktig, spesielt i saker som gjelder videregående opplæring og kollektivtransport. Politikerne understrekte også betydningen av tidlig involvering og mente at ungdommene kunne ha enda større innflytelse hvis de ble inkludert allerede i den tidlige fasen av saksbehandlingen.

Selv om politikerne forstod ungdommenes ønske om utvidet møte- og talerett var de ikke enige i at dette var rett vei å gå, og de understreket at kommuneloven setter noen begrensninger for dette. Ungdomsrepresentantene viste til at Agder fylkeskommune allerede har en praksis som tillater dette, og etterlyste en klarere tolkning av lovverket.

Politikerne utfordret også ungdomsrådene til å forklare hvordan de utvikler sine politiske standpunkter og sikrer at de representerer ungdommenes behov. Ungdomsrådene svarte at de arbeider med politiske plattformer og handlingsplaner gjennom ungdommens fylkesting. Her samles representanter fra elevråd og lokale ungdomsråd for å utvikle politikk og velge sine representanter til fylkesungdomsrådene.

Strategisk forankring

I Østlandssamarbeidets nye strategi er ungdomsmedvirkning et viktig tema. ØstsamUng skal fortsette å være en viktig arena for samarbeid mellom fylkeskommunenes ungdomsråd. Det skal arrangeres nye nettverkssamlinger og dialogmøter med politikere i årene som kommer.

Bilder fra møtet til fri bruk mot kreditering finner du her.

Dialogmøte mellom ØstsamUng og Østlandssamarbeidets representantskap, november 2024

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg