Velg en side

Anbefaler å styrke kommunikasjonsarbeidet i vannforvaltningen

av Eira Kamhaug |
Publisert 17. desember, 2024
Foto av deltakere i gruppearbeid rundt et bord

Arbeidsverksted om kommmunikasjon avløpsinvesteringer, Sentralen september 2024.

For å få en frisk Oslofjord er arbeidet som gjøres i vannforvaltningen i de to vannregionene i Oslofjordens nedbørsfelt avgjørende. Derfor anbefaler sekretariatet i Østlandssamarbeidet at fylkeskommunene samarbeider om å styrke kommunikasjonsarbeidet i vannforvaltningen.

Østlandssamarbeidet har i perioden 2023/2024 gjennomført et forprosjekt om kommunikasjon for Oslofjorden. Forprosjektet er i ferd med å avsluttes og sekretariatet har levert sine tilrådinger om videre samarbeid til Akershus, Buskerud og Østfold fylkeskommuner.

Et komplisert og fragmentert kommunikasjonslandskap og manglende kapasitet hos flere aktører var bakgrunnen for forprosjektet. Dette utfordringsbildet har blitt bekreftet og er tydeliggjort underveis. Et godt koordinert kommunikasjonssamarbeid kan løse utfordringene på en bedre måte enn hva enkeltaktørene selv kan klare, og derfor anbefaler sekretariatet at samarbeidet videreføres i et treårig prosjekt.

Mange ulike aktører er interessert i en frisk Oslofjord og rent vann. For å kunne gjøre et videre samarbeid håndterbart bør aktørbildet avgrenses. Det mest hensiktsmessige for fylkeskommunene vil være å hovedsakelig involvere aktører i offentlig sektor som jobber med regional vannforvaltning og helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden. Derfor anbefaler sekretariatet at prosjektet utformes som en støttefunksjon for vannforvaltningen.

Gjennomførte aktiviteter og leveranser

I 2024 har det vært gjennomført tre nettverkssamlinger med deltakere fra hele nedbørsfeltet, som jobber med enten helhetlig tiltaksplan eller forvaltning av vannforskriften. Forprosjektet har bidratt til et initiativ på vann og avløp fra Vannteam Øst i samarbeid med Østfold fylkeskommune, og har fått utarbeidet en kommunikasjonsplan og illustrasjoner til fri bruk rettet inn mot utfordringer i landbruket.

Felles for de ulike aktivitetene er at arbeidet har blitt koblet til vannregionene og vannområdene, og at både ansatte i fylkeskommunene og vannområdeledere har vært aktivt involvert underveis.

Etter ønske fra fylkeskommunene har sekretariatet utarbeidet en rapport med tilrådinger om videre samarbeid, som blant annet beskriver utfordringsbildet, mulighetsrommet og aktørbildet. I tillegg inneholder rapporten noen strategiske kommunikasjonsvurderinger og vurderinger av ulike ambisjonsnivåer for et videre samarbeid.

Se rapporten med tilrådinger og annen informasjon om forprosjektet

Bakgrunn

Våren 2022 ble fylkeskommunene enige om å styrke samarbeidet om Oslofjorden gjennom Østlandssamarbeidet. Kommunikasjonsutfordringene ble løftet fram som et mulig samarbeidsområde, og Viken fylkeskommune tok initiativ til et forprosjekt gjennom Østlandssamarbeidet i 2023. Med hovedfinansiering fra Vikens fjordsatsning fikk forprosjektet tilslutning i Østlandssamarbeidets representantskap.

Artikkelen er skrevet av

  • Eira Kamhaug

    Eira var kommunikasjonsrådgiver i Østlandssamarbeidets sekretariat.

Relaterte innlegg