Select Page

Østlandssamarbeidets «Grønne energistasjoner» forlenges til 2027 med støtte fra Klimasats

av Kristian Singh-Nergård |
Publisert 12. February, 2025
Ladestasjon for elektriske kjøretøy på en tom parkeringsplass, omgitt av trær og åser under en overskyet himmel.

Ladestasjon for el på Innlandsporten i Stange kommune. Foto: Kristian Singh-Nergård.

Østlandssamarbeidets ambisiøse prosjekt «Grønne energistasjoner» har som mål å fremskynde planleggingen og byggingen av energistasjoner for elektrisitet, hydrogen og biogass. Prosjektet, som opprinnelig var planlagt for perioden 2022 til 2024, har nå fått forlenget støtte fra Klimasats-ordningen til 2027.

Med forlengelsen til 2027 vil Østlandssamarbeidet fortsette arbeidet med å etablere flere grønne energistasjoner. Prosjektet vil fokusere på å styrke involveringen av fylkeskommunene og tilpasse aktivitetene til behovene i de forskjellige fylkene, samtidig som vi ser etableringen av energistasjoner i et regionalt perspektiv. Dette bidrar til å følge opp de nye statlige planretningslinjene for klima og energi, som sier at fylkeskommunen bør vurdere hensiktsmessig plassering av ladeinfrastruktur i dialog med relevante aktører.

Målet er å akselerere etableringen av energistasjoner på en måte som ikke fører til unødvendig nedbygging av natur, og å gjøre Østlandet til en ledende region innenfor infrastruktur for grønn næringstransport.

Styringsgruppemøte og arbeidsverksted

For å stake ut kursen videre ble det avholdt et arbeidsverksted og et påfølgende styringsgruppemøte for representanter fra alle fylkeskommunene på Østlandet 31. januar 2025. På arbeidsverkstedet ble det diskutert hvordan prosjektet kan tas videre, både når det gjelder substans og organisering. Deltakerne drøftet blant annet prosjektmål, justering av aktiviteter og prosjektledelse. Det ble også lagt vekt på kommunikasjonsarbeidet og hvordan fylkeskommunene kan få en tydeligere rolle i prosjektet.

Valg av leder og nestleder

En person med briller og en lyseblå skjorte med knapper, stående mot en mørk bakgrunn med armene i kors og smilende.

Paul Berger er leder for styringsgruppa. Foto: Privat.

Et gråtonebilde av en person som smiler, med skulderlangt hår og iført en skjorte med krage.

Anne Line Nydal Berglia er nestleder. Foto: Privat.

På styringsgruppemøtet ble Paul Berger fra Innlandet fylkeskommune valgt som leder, og Anne Line Nydal Berglia fra Buskerud fylkeskommune ble valgt som nestleder. Seniorrådgiver i Østlandssamarbeidets sekretariat, Morten Stemre, blir prosjektleder.

Prosjektets mål og betydning

Norge har ambisiøse mål om å redusere klimagassutslippene, med en halvering av transportutslippene innen 2030, og et lavutslippssamfunn innen 2050. Regjeringens langsiktige mål er at hele nybilsalget for tunge kjøretøy skal være nullutslipp eller biogass i 2030. I januar 2023 var kun 9 % av nye lastebiler nullutslippskjøretøy. Østlandet står for 55 % av utslippene fra tungtransport i Norge.

I første fase av prosjektet «Grønne energistasjoner» samarbeidet Østlandssamarbeidet tett med Osloregionen. Prosjektet hadde som mål å bidra til å effektivisere fylkeskommunenes og kommunenes arbeid med areal- og saksbehandling, slik at man raskere får planlagt og bygd energistasjoner for el, hydrogen og biogass.

Støtte fra Klimasats

Klimasats-ordningen fra Miljødirektoratet har vært en avgjørende støttespiller for prosjektet. I august 2024 ble det innvilget tilskudd som har gjort det mulig å videreføre arbeidet. Denne støtten har vært essensiell for å sikre fremdriften og utvide prosjektets omfang.

Første prosjektperiode og sluttrapport

Gjennom prosjektet har Østlandssamarbeidet hatt en rolle som katalysator, og har samlet og koordinert aktører i arbeidet med å planlegge og bygge energistasjoner, og etablert et nettverk for samarbeid. Flere arbeidsverksteder har blitt gjennomført for å drøfte utfordringer og muligheter, og for å utvikle felles løsninger og tiltak. Prosjektet har identifisert mulige lokasjoner for energistasjoner, gjennomført befaringer og bistått i prosesser som har ført til betydelig støtte fra Enova. Det er også utviklet en veileder for etablering av energistasjoner. Osloregionen ga våren 2023 Norconsult i oppdrag å utvikle denne veilederen, der målet er raskere saksbehandling i plan- og byggesaker i kommunene.

Et av høydepunktene i første del av prosjektet var åpningen av den første komplette energistasjonen ved Innlandsporten i Stange kommune.

Den første prosjektperioden er nå avsluttet, og det er utarbeidet en sluttrapport s om oppsummerer aktivitetene og resultatene. Rapporten viser at prosjektet har hatt en positiv innvirkning på planleggingen og byggingen av energistasjoner i landsdelen.

For mer informasjon om prosjektet og tilgang til sluttrapporten, besøk Østlandssamarbeidets prosjektside. Du kan lese eller laste ned sluttrapporten her (PDF).

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg