Velg en side

Østlandssamarbeidet følger opp interessepolitisk arbeid for kollektivtrafikken

av Kristian Singh-Nergård |
Publisert 1. april, 2025
En gruppe mennesker satt rundt et konferansebord med kaffekopper; en kvinne snakker mens andre lytter oppmerksomt.

Margrethe Prahl Reusch (V), leder for komité for samferdsel og mobilitet i Akershus fylkeskommune, representerte Østlandssamarbeidet i møte i Samferdselsdepartementet, 27. mars 2025. Foto: Kristian Singh-Nergård.

Østlandssamarbeidet har nå hatt møter med politisk ledelse i Samferdselsdepartementet og de ulike fraksjonene i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Hovedbudskapet i disse møtene var at det må tilføres ekstra ressurser i revidert nasjonalbudsjett for å opprettholde kollektivtilbudet i landsdelen.

Østlandssamarbeidet har nylig vedtatt et posisjonsnotat som blant annet krever umiddelbare tiltak for å sikre og forbedre kollektivtilbudet på Østlandet. Dette budskapet er nå formidlet til sentrale nasjonale samferdselspolitikere. Møter med SV og Senterpartiet sine representanter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget ble gjennomført 24. mars. Tilsvarende møter med komiteens representanter fra Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Venstre ble gjennomført 31. mars, mens møte med Samferdselsdepartementet ble gjennomført 27. mars.

Arbeid for økte bevilgninger i statsbudsjettene

Tre personer som står innendørs og smiler, med et fargerikt abstrakt maleri på veggen bak seg.

Margrethe Prahl Reusch (V), leder for komité for samferdsel og mobilitet i Akershus fylkeskommune, Cecilie Knibe Kroglund (Ap), statssekretær i Samferdselsdepartementet, og Birger Hovden (Ap), nestleder for hovedutvalg samferdsel i Telemark fylkeskommune, i møte i Samferdselsdepartementet, 27. mars 2025. Foto: Kristian Singh-Nergård.

Formålet med møtene har vært å sikre midler i revidert nasjonalbudsjett for 2025 og statsbudsjettet for 2026, for å realisere punktene i posisjonsnotatet. Østlandssamarbeidet har lagt frem behovet for en ekstraordinær bevilgning på 200 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett, for å unngå betydelige reduksjoner i kollektivtilbudet og økte billettpriser. I tillegg anmodes det om en ekstraordinær bevilgning på 15 millioner kroner til oppstart av et nytt program for oppgradering og fornying av bruene på fylkesveinettet. Videre anmodes det om en permanent økning i rammetilskuddet til fylkeskommunene i statsbudsjettet for 2026.

Viktige punkter fra posisjonsnotatet

Posisjonsnotatet understreker behovet for umiddelbare tiltak for å opprettholde og styrke kollektivtilbudet på Østlandet. Østlandssamarbeidet fremhever at hensynet til klima, miljø, sikkerhet og beredskap må vektlegges sterkere i prioriteringen av samferdselsprosjekter. Økt satsing på jernbane og andre kollektive tilbud er avgjørende for å nå nullvekstmålet for byene og redusere klimagassutslipp.

Østlandssamarbeidet ber også om økte midler til drift, vedlikehold og digital infrastruktur for jernbanen i statsbudsjettet for 2026, samt prioritering av InterCity-prosjektene og økte bevilgninger til fylkesveiene for å redusere vedlikeholdsetterslepet. Den geopolitiske situasjonen i Europa krever styrket samarbeid og prioritering av samfunnssikkerhet og beredskap innen transportsektoren, noe Østlandssamarbeidet oppfordrer til i arbeidet med statsbudsjettet for 2026. For å nå regjeringens mål om reduserte utslipp i transportsektoren innen 2030, må utbyggingen av fossilfrie energistasjoner for næringstransport langs de viktigste transportkorridorene intensiveres, og de statlige incentivordninger styrkes.

Østlandssamarbeidet vil fortsette sitt aktive arbeid for å sikre nødvendige bevilgninger og tiltak for å opprettholde og styrke kollektivtilbudet på Østlandet.

Bilder fra møtet til fri bruk mot kreditering finner du her.

Møter med politikere i Transport- og kommunikasjonskomiteen og Samferdselsdepartementet, mars 2025

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg