Velg en side

Norske aktører samlet for å styrke regionalt samarbeid

av Kristian Singh-Nergård, Ann Irene Sæternes |
Publisert 29. april, 2025
En gruppe mennesker er samlet rundt flere bord i et møterom, hvor de jobber på bærbare datamaskiner og har kaffekopper foran seg.

Foto: Ann Irene Sæternes.

Den 10. april inviterte Østlandssamarbeidet norske prosjektpartnere i Interreg Østersjøprogrammet til et møte i Oslo. For første gang var norske prosjektaktører samlet til et felles nasjonalt møte, med deltakelse fra hele Østlandet. Arrangementet fokuserte på å dele erfaringer, styrke samarbeidet og diskutere fremtidige prioriteringer.

Arbeidet med Interreg er en viktig del av Østlandssamarbeidets handlingsplan for 2025. Østlandssamarbeidet er nasjonalt kontaktpunkt for Interreg Østersjøprogrammet, på oppdrag fra og finansiert av Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD). Arbeidet skal bidra til å styrke fylkeskommunenes muligheter for deltagelse og Interreg-finansiering i regionale utviklingsprosjekter.

Politisk støtte

16 av de 21 prosjektene med norske aktive partnere deltok, både fysisk og digitalt. Programsekretariatet i Rostock bidro med informasjon og veiledning for smidig prosjektgjennomføring.

Dagen startet med en innledning fra Finn Christian Nordli, seniorrådgiver i nordisk-baltisk seksjon i avdeling for Europa og handel i Utenriksdepartementet, som ga et større bilde av Norges engasjement i Østersjøsamarbeidet gjennom Østersjørådet (CBSS).

– Samarbeidet i Østersjøregionen handler ikke bare om enkeltprosjekter, men om å bygge tillit og felles beredskap. Det er viktig at Norge er en aktiv partner i regionen, både politisk og gjennom prosjekter som Interreg, sa Nordli.

Viktig for Østlandet

For prosjektaktørene på Østlandet var det spesielt viktig å være til stede på dette møtet for å styrke sitt nettverk, ha dialog og dele kunnskap og beste praksis med andre prosjekter og å sikre at deres prosjekter får en god gjennomføring for å nå målsettingene. Deltakelsen i Interreg bidrar til å øke fylkeskommunenes muligheter for prosjektfinansiering og fremmer regional utvikling.

Effektiv kommunikasjon og samarbeid

Kommunikasjon, spredning og deling av resultater er sentralt for prosjekter i Interreg Østersjøprogrammet. Derfor fikk deltakerne tips om hvordan de kan bruke storytelling og sosiale medier mer strategisk. Nettstedet interreg.no ble også presentert som en nyttig ressurs.

Prosjektene fikk anledning til å diskutere utfordringer og løsninger med hverandre. Mange jobber med komplekse tema som klimatilpasning, sosial innovasjon, mental helse, grønn omstilling og forebygging av maritime ulykker.

Neste steg for regionalt samarbeid

Mot slutten av dagen fikk deltakerne gi innspill til neste programperiode (2028–2034). Temaer som beredskap, motstandsdyktighet og klima ble trukket frem som spesielt viktige for norske prosjektaktører i det framtidige samarbeidet i Østersjøregionen.

I dag er norske aktører involvert i 21 prosjekter i Interreg Østersjøprogrammet. Samlet sett omfatter programmet hele 102 pågående prosjekter i regionen.

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg